БЪЛГАРСКА МЕДИЦИНСКА ХОМЕОПАТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ

Контактите са актуални. Сайтът е в процес на актуализиране.

Коклюш – интегративен подход в лечението

Коклюш – интегративен подход в лечението

d560f4839926046498ac6e321bdf054e.jpegСнимка - Bordetella pertussis, Институт Пастьор

https://www.pasteur.fr/en/medical-center/disease-sheets/whooping-cough

Коклюш (магарешка кашлица) е остро инфекциозно заболяване на горните дихателните пътища, причинено от бактерия Bordetella pertussis. Болестта се предава по въздушно – капков път. Засяга и възрастни, но основно възприемчиви към нея са малките деца и подрастващите.

Инкубационният период на болестта е 1-3 седмици след заразяването. Болните са заразни в продължение на 2-5 седмици след заразяването, като периода на заразителност зависи от своевременното започване на антибиотичното лечение. Заболяването започва с начални, леки симптоми от хрема, постепенно засилваща се суха кашлица, придружена от отпадналост и повишена температура.

Кашлицата се засилва прогресивно и придобива пристъпен характер – непрекъснато кашляне с червено – синкав цвят на лицето, невъзможност за поемане на въздух, с постепенно засилваща се цианоза на устните и езика. Изразен тежък тираж.

В края на пристъпа пациентът отделя жилави светли храчки, придружени от повръщане. Могат да се наблюдават няколко такива пристъпа в рамките на едно денонощие, като броят им зависи от тежестта на заболяването. То може да се усложни с бронхопневмония, която влошава значително прогнозата.

Вроденият имунитет на бебетата от антитела на майката е слаб. Това е причина заболяването да е рисково за бебетата. Честотата е най – голяма при деца между 2 и 7-годишна възраст.

Придружаващи алергии, атопичен дерматит, нервност и психична лабилност могат да доведат до продължителен период на кашлица – няколко месеца, поради засягане на дихателния център от токсините на бактерията.

            Децата получили ваксина и реваксинация боледуват значително по леко и нехарактерно.

Описани са и случаи с нехарактерно протичане на заболяването с продължителна, до няколко месеца кашлица, които трудно се диагностицират, но са заразни през този период.

Лечението включва антибиотици от групата на макролидите в оптимална концентрация, муколитици и противокашлячни средства.

Тежко протичащите случаи изискват динамичен контрол на състоянието и при нужда своевременно хоспитализация. Възрастните пациенти са подходящи за лечение с макролиди, тетрациклин, хинолони и горепосочените средства.

            Хомеопатията има също своето място в интегративния подход при болни с коклюш. Хомеопатичните лекарства се съобразяват с клиничните прояви на заболяването в различните му стадии и съпътстват основната терапия.

 • Аllium cepa 9, 15 СН – при начало с хрема.
 • Еuphrasia officinalis 5, 9 СН – конюнктивит, напрежение в очите.
 • Belladonna 9, 15 СН – зачервено лице, висока температура.

В периода на характерната за коклюша симптоматика с пристъпна кашлица, невъзможност за поемане на въздух, диспнея на фона на синкаво – червено лице, зачервени конюнктиви и характерно „икане“ в края на пристъпа с поемане на въздух, откашляне на гъсти, слузни храчки с повръщане, мога да се приложат средните медикаменти:

 • Ipeca 9 СН – дразнеща кашлица на фона на чист език;
 • Drosera 15 СН – 3 пъти по 5 гранули;
 • Corallium rubrum 9 СН – залпова, пристъпна кашлица със стичане на слюнка и бронхиални секрети, зачервено лице;
 • Coccus cacti 9 СН – пристъпна, влажна кашлица, с трудно отделяне на секрети.

В съображение идва и прилагането на медикаментите:

 • Pulsatilla 15 СН – 3 пъти дневно по 5 гранули;
 • Kalium bichromicum 9, 15 СН – при отделяне на секрети с жълто – зеленикав цвят;
 • Cuprum metallicum 9, 15 СН – при кашлица с изразен бронхо спазъм;
 • Apis mellifica 15 СН – може да бъде съпътстващ на всички изброени медикаменти – три до шест пъти дневно по пет гранули. При спазъм мое да се приложи 6 пъти по 5 гранули през 10-15 минути.
 • Уместна е употребата на препарата Pertussinum 15 CH (биомедикамент) – 10 гранули веднъж седмично.

            Предвид продължителният кашличен период приложението му може да бъде един – два месеца в посочената доза.

От самото начало на заболяването е добре да се прилага „Стодал – простуда и кашлица“ два-три пъти дневно по 1 мерителна чашка, като се редува със сироп Стодал или Стодал фемили за продължителен период от време.

Подходящ диетичен режим, излагане на чист въздух и прием на пробиотици са желателен елемент от комплексния подход в лечението на заболяването.

Новата вълна от това заболяване сред деца и подрастващи още веднъж идва да напомни необходимостта от своевременна имунизация и реимунизация в рамките на задължителния имунизационен календар на Република България.

Хомеопатичната подготовка в този случай може да осигури избягването на нежелани реакции, които макар и редки притесняват родителите.  Схемите за хомеопатична подготовка при имунизация са на разположение на сайта на БМХО.

 

Д-р Петко Загорчев

Този уебсайт използва „бисквитки“, за да гарантира, че получавате най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Запознайте се с нашата Политика за Поверителност . Приемам